ADHD & bipolär

Som ni vet så har jag diagnoserna ADHD och bipolär. Jag tänkte skriva lite om båda två så ni kan verkligen lära er att det är inte så "coolt" att ha det, speciellt mig:


ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyper- eller hypoaktivitet. Det finns olika sorters av ADHD. Vissa har koncentration svårigheter och gillar inte att vara i stor omgivning. En annan är att man är väldigt rastlös och har kort stubin, om de inte får som de vill eller att folk säger att de inte får göra vissa saker så brukar det oftast sluta med att rummet är en stor jordbävning.
För personer med diagnosen har oftast svårt för detta:

- Koncentrationssvårigheter (t.ex skolan, de flesta med diagnosen går på särskilda skolor med lärare som är utbildade för att ta hand om barn med ADHD).
- Dålig impulskontroll
- Hyperaktivitet (det är därför de brukar få lugnande innan de ska sova, för att kunna slappna av).
- Glömska (har dem ett prov eller läxa, kan de lätt glömma vad det är för uppgift, eller glömma saker de skulle kolla, därför är skolarna för de som har ADHD väldigt lätta via prov och läxa).
- Problem med motoriken
- Problem med sömn (det beror nog på deras hyperaktivitet, så kroppen inte kan slappna av).
- Sen tal- och språkutveckling (man har väldigt problem att kunna uttala ord riktigt).
- Problem med att tolka sinnesintryck (det kan vara ett stort problem. De kan inte förstå att de har sårat en annan).
- Hetsigt humör och trots (ena sekunden kan de vara gladda och trevliga, andra sekunder är dem vrånga och skriker).
- Psykiska problem som ångest, stark oro eller depression (några av de kan känna att dem inte är bra nog, eller har de bara ångest över något litet. Ett som är väldigt vanligt för dem som har ADHD (speciellt ungdomar) är att dem röker för det får ner deras ångest eller depression).
- Tendens att upprepa eller "haka upp sig på" ord eller meningar

Det jag har problem med är min impuls. Därför är ADHD skolan jätte bra för mig, de där tar ett tag i taget så vi verkligen hänger med. Något som är jätte vanligt via ADHD är att de lätt kommer vilse och gillar inte t.ex stora skolor, har svårt att hitta.
Coca cola eller annat godis med mcyket godis ska helst inte ges till de, speciellt inte på kvällen det kan leda till att de inte kan slappna av när de ska sova, sockret löses upp och de blir lätt hyper då.
Djur är faktiskt populärt för de som har ADHD för de gillar det hellre än att umgås med människor, de kan känna sig trygg med djur, vilket är bra för jag har tre stycken!





Jag vet inte så mycket om bipolär, men här är lite fakta om olika symptom:

Skola

När man har bipolär sjukdom tycker man att det är jobbigt när det blir för mycket ljud och bråk runt omkring. Då är det bra om du kan gå till en plats där du kan få vara för dig själv en stund. Det kan också kännas svårt att komma tillbaka till skolan igen efter en helg eller ett lov och det kan göra att du mår sämre. Det är bra om du kan få så mycket stöd så att din skoltid blir så stressfri som möjligt. Det är bra om både lärare och klasskamrater vet att du måste vara hemma ibland för att du mår dåligt.

Kamrater/fritid
Dina kamrater kan ha svårt att hänga med i dina humörsvängningar. Ibland är du full av energi och fantasi och då kan de tycka att du är för dominerande. Ibland drar du dig undan och har varken energi eller självförtroende. Dina kamrater kan då missförstå det hela och tro att de gjort något fel eller att du inte vill vara tillsammans med dem. Tänk på att dina erfarenheter av humörförändringar gör att du kan vara förstående och sätta dig in i andra ungdomars problem.

Mat
Det är viktigt att du äter regelbundet, även mellanmål så att blodsockerhalten inte sjunker för mycket. En person med bipolär sjukdom är extra känslig för den irritation som uppstår när blodsockret är lågt. Det som kan ställa till det om man vräker i sig saker som innehåller rent socker för då följs en behaglig uppgång av blodsockerhalten av ett lika obehagligt blodsockerfall. För mycket kaffe och energidrycker kan även de utlösa irritabilitet. Det är bra att istället äta saker som ger energi under längre tid som t ex frukt eller smörgås.

Hygien
Det är vanligt att du upplever osäkerhet under den depressiva perioden och det kan leda till att du använder mycket tid till att välja kläder och fixa med frisyren. Å andra sidan vid en hypoman fas, när du är uppvarvad kanske du fullständigt struntar i ditt yttre i stället.
Du kan därför behöva bli påmind om att sköta din hygien. Det gäller speciellt när du känner dig nedstämd och energilös. En del mediciner kan ge muntorrhet och då är det viktigt att borsta tänderna för att slippa hål i tänderna. Ibland kan man även behöva sockerfria sugtabletter som sätter fart på salivproduktionen.

Sömn
Det kan vara svårt att komma i säng när man känner sig pigg och t ex är mitt uppe i ett dataspel. Då är det bra om du kommit överens med dina föräldrar om när du ska stänga av datorn och gå och lägga dig.. Det är vanligt att man vänder på dygnet när man har bipolär sjukdom. Det är också viktigt att inte hålla på med alltför engagerande dataspel eller andra aktiviteter innan du ska sova. Att sova ordentlig är viktigt vid bipolär sjukdom för att slippa känna sig arg och irriterad. Då är det bra att ha rutiner inför sänggåendet.

Motion
Att röra sig är bra för alla. Om du är deprimerad är det extra viktigt att motionera samtidigt som det är svårt att motivera sig för någon aktivitet. Om du känner dig ledsen är det jättebra om någon vuxen kan uppmuntra dig och göra dig sällskap. Att röra på sig och få ljus är också bra för att kunna sova gott.

Sexualitet
Tvångstankar kring sex är inte ovanligt hos personer med bipolär sjukdom och dessa kan frammana känslan av att vara en dålig människa. Unga med bipolär sjukdom kan bli extremt uppvarvade och ta stora risker och ge sig in i ohämmade sexuella aktiviteter. Som tonåring är man ju sexuellt sökande. I hypoman eller manisk fas är det lätt att alltför spontant ge sig in i sexuella relationer. Var därför extra noga med att komma ihåg att skydda dig mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

Ilska
Om något inte blir som du tänkt eller om någon ber dig göra något kan du bli väldig arg. Det är vanligt att personer med bipolär sjukdom lätt upplever sig kränkt och reagerar då med ilska och trots. Ibland kan man reta sig på ”allt och alla” Ofta sitter ilskan/raseriet i under en lång stund.

Oro och nedstämdhet
Ibland kanske du känner dig ledsen eller orolig utan att förstå vad det beror på. Det är inte ovanligt att personer med bipolär sjukdom har självmordstankar och upplever livet meningslöst Det är bra om du pratar med någon vuxen om hur du känner dig. När man är nedstämd tappar man all energi och då är det svårt att tro att det kommer att bli bättre. Men med stöd och hjälp från omgivningen så vänder det.

Något som är vanligt för de somhar bipolär är att de kan göra saker de inte vet om. T.ex åka och köpa något de inte alls behöver, gå och ha sex med en massa killar m.m. Det är därför det är väldigt viktigt att dem får medicinering(?) om det!

Några saker som verkligen står ut via sjukdomen: de med bipolär kabn t.ex gå ut med slampiga kläder och bryr sig inte vad folk tycker. De kan knäppa kort på sig när de bara står i bh med push-up och lägga ut t.ex på bloggen kanske? De tycker ofta att de är bättre än andra och att de andra är värdelösa och kan kommentera deras utseende eller säga att de är "good for nothing". Därför är det väldigt viktigt att inte bry sig om de kommentarerna för om andra vet om att man lider av bipolär så säg inget, om man t.ex käftar emot det är då det blir massa bråk och det kan leda till våld av den som har bipolär. De kan ofta tänka på mord, eller döda, det gjorde jag hela tiden förr, jag ville t.o.m göra en skolskjutningen. Man tänker inte före man säger saker!



Om det är något ni vill eller har en fråga, så kan ni bara kommentera eller nå mig : [email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback